[alsa-devel] model needed for Clevo P150HM (Realtek ALC892)

Julian Sikorski belegdol at gmail.com
Mon Jul 18 13:18:03 CEST 2011

W dniu 18.07.2011 13:15, Julian Sikorski pisze:
> W dniu 18.07.2011 10:52, Takashi Iwai pisze:
>> And I can't reproduce your problem with the alsa-info.sh output above.
>> Give more exact information what you did and what is the problem.
>> thanks,
>> Takashi
> I'm sorry for the confusion - let me sum up the current situation. With
> the fixes you pushed to sound-2.6/master I was able to get 5.1 sound out
> of my laptop. The only missing bit was the 7.1 sound. And the last
> channel goes via a jack/optical spdif hybrid. The problem is that the
> BIOS does not announce that and as such alsa is unaware of the side
> surround channel.
> Using Raymond's advice, I was able to make the sound come out of the
> last jack, by changing some values for pin 0x17 (described as sidesurr
> in the datasheet), diff is attached. I basically checked what was the
> difference in alsa-info.sh output when I was changing number of channels
> with alsamixer, and then did the same for pin 0x17.
> Since, from what I understood, you wanted me to figure out which pin is
> connected to the last jack [1], I thought this information would be
> useful to fix BIOS shortcomings.
> Other problem is that the volume on that jack is controlled by center
> and lfe sliders (in alsamixer), which is probably caused by the fact
> that alsa is unaware of the 7.1 sound.
> If more information is needed, please let me know what do you need in
> addition to alsa-info.sh output.
> Regards,
> Julian
> [1] http://article.gmane.org/gmane.linux.alsa.devel/86749
The diff is reverted for some reason - setting pin-ctls to 0x40: OUT and 
Amp-Out vals to [0x00 0x00] is what makes the sound appear. Sorry for 
the confusion.


More information about the Alsa-devel mailing list