[alsa-devel] Problems recording with HP DV2839TX laptop.

Travis Place wishie at wishie.net
Fri Sep 5 13:49:03 CEST 2008

On Friday 05 September 2008 4:28:58 pm you wrote:
> At Fri, 5 Sep 2008 02:46:50 +1000,
> Travis Place wrote:
> > Hello everyone,
> >
> > Im Travis (wishie) once of the many helpers who man the unofficial #alsa
> > on freenode irc network.. I usually spend my time fixing other peoples
> > sound issues, but now i have my own.
> >
> > I have a HP DV2839TX laptop, and i get ALOT of static when recording via
> > the inbuilt mic. Also, the mic controls are very strange.. I have (in the
> > Capture section of alsamixer).. Digital, Docking Mic, External Mic,
> > Internal Mic.. only the "Digital" control seems to effect my recording
> > volume at all.
> The "Digital Capture Volume" is alsa-lib softvol plugin element, and
> works globally.  In the case of a digital mic (i.e. usually without a
> volume control), sometimes this is the only effective control.
> > Strangely, though, the '* Mic' controls in the PLAYBACK section of
> > alsamixer do change the recording properties somewhat (volume being the
> > main factor).
> If you mean about "Mic Boost" or such, then it's a known
> (long-standing) bug in ALSA mixer interface.  This appears twice, for
> playback and capture, but only the playback one works.
There is no "Mic Boost" that i can see in either section of alsamixer. There 
are only the "Docking/External/Internal Mic" controls. Which, in the CAPTURE 
section of alsamixer, do nothing. In the PLAYBACK section, the 'External Mic' 
control seems to adjust gain/volume. But im using the INTERNAL mic that this 
laptop has. So something very strange is going on.

> > In any event, i get a rather large amount of static, no matter what mixer
> > settings i try. This isnt a problem in the 'other' OS.
> >
> > My alsa-info.sh output for alsa-driver 1.0.16 is at :
> > http://www.alsa-project.org/db/?f=0d1df6446ff1c71ad305e7b7b367f0a6b22b80c
> >8
> >
> > My alsa-info.sh output for alsa-driver 1.0.18rc1 is at :
> > http://www.alsa-project.org/db/?f=9e5cd99f4822e0d671866fa630698bd1b0cd954
> >b
> It did work on 1.0.16 or not?
Mic capture as such, works on 1.0.16 and above, but with ALOT of static in the 
recording. Attached is a 5 second test recording.
> Takashi

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: test.wav
Type: audio/x-wav
Size: 480044 bytes
Desc: not available
Url : http://mailman.alsa-project.org/pipermail/alsa-devel/attachments/20080905/3992fc85/attachment-0001.wav 

More information about the Alsa-devel mailing list