[alsa-devel] Asus P5QL-EM motherboard (ALC1200 codec) - no sound through S/PDIF

Wu Fengguang wfg at linux.intel.com
Thu Nov 13 09:16:47 CET 2008

Hi Andrei,

On Wed, Nov 12, 2008 at 09:51:15PM -0500, Andrei Tanas wrote:
> Hello,
> I can't get the S/PDIF out to work on P5QL-EM motherboard. 
> First of all, it doesn't detect the board configuration correctly, the
> motherboard has an HDMI output and an S/PDIF header (I have a TV
> connected to one and an amplifier to the other, in case one output
> will "go live"). 
> aplay -L normally only shows th HDMI port, however if I add this 
> options snd-hda-intel model=6stack-dig probe_mask=1 
> to /etc/modprobe.d/alsa-base, it will show both. 

I cannot find any 'HDMI' words in your report below.
Can you provide some more info about it? Such as the full output of
'aplay -l' and 'cat /proc/asound/card0/codec\#3'.

Thank you,

> Problem is, there seems to be no signal coming out of any of the two
> digital ports (they are not muted in mixer) in either PCM or AC3
> pass-through mode.
> I compiled the "alsa-kernel" hoping that the latest commits related to
> ALC1200 would help, but it hasn't helped.
> Here's the output of alsa-info.sh:
> http://www.alsa-project.org/db/?f=b62b56c5ce0aa383fef1be0f55b87b4e27e8ab63
> Again, it's running "alsa-kernel", checked in just 12 hours ago.
> Let me know what I can do to help, I am a developer but Alsa is not
> my territory.
> Thanks
> _______________________________________________
> Alsa-devel mailing list
> Alsa-devel at alsa-project.org
> http://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

More information about the Alsa-devel mailing list