[alsa-devel] No sound with Sony VAIO VPCZ1 (ALC889)

Adam Williamson awilliam at redhat.com
Mon Jul 8 19:00:22 CEST 2013

On 2013-07-08 1:04, Takashi Iwai wrote:

> Yes, it should be applicable.  But I found one missing piece in my
> previous patch.  Try the patch below instead, and let me know if it
> works.  Then I'll queue it for the next pull request for 3.11-rc1,
> then it'll be backported to stable kernels.
> thanks,
> Takashi
> ---
> From: Takashi Iwai <tiwai at suse.de>
> Subject: [PATCH] ALSA: hda - Add no_multi_io hda_gen_spec flag
> We got a bug report about the silent speaker output on Sony VAIO-Z,
> and it turned out that the previous workaround for assigning the first
> DAC to the speaker pin 0x14 didn't work any longer properly with the
> recent code.  The culprit is the handling of multi-I/O capability.
> The recent driver allows the multi-I/O 5.1 setup even with two mic
> jacks as long as they are placed in the same slot.  This is the case
> of VAIO-Z breakage.  It has a secondary mic via a headset, and this
> confused the driver as if there are really two mic jacks that are
> capable of bidirectional I/O.
> For solving this situation, this patch adds yet another flag to
> hda_gen_spec indicating that the machine needs no multi-I/O, and sets
> this new flag in the exiting fixup for VAIO-Z.

Typo: "exiting" instead of "existing" near the end.

I'll test this on my affected system if I can get it to apply against 
3.9 - thanks!
Adam Williamson
Fedora QA Community Monkey
IRC: adamw | Twitter: AdamW_Fedora | identi.ca: adamwfedora

More information about the Alsa-devel mailing list