[alsa-devel] It looks like snd-soc-rx51 only works as built-in, not as a module

Mark Brown broonie at opensource.wolfsonmicro.com
Thu Dec 29 22:54:08 CET 2011

On Thu, Dec 29, 2011 at 11:51:11PM +0200, Felipe Contreras wrote:
> On Thu, Dec 29, 2011 at 11:27 PM, Mark Brown
> > On Thu, Dec 29, 2011 at 11:25:50PM +0200, Felipe Contreras wrote:
> >> On Thu, Dec 29, 2011 at 8:37 PM, Mark Brown
> >> > On Sat, Dec 10, 2011 at 05:59:57PM +0200, Felipe Contreras wrote:

> >> >> It was not working for me, but it seems the problem was related to
> >> >> mdev/udev; snd_soc_tlv320aic3x has to be loaded before snd-soc-rx51.

> >> > That should not be required, the modules should be loadable in any
> >> > order.

> >> Are you sure? I recall having a similar discussion with Rusell King,
> >> and the conclusion is that certain modules are supposed to be loaded
> >> by udev at boot time, and it seems snd_soc_tlv320aic3x is one of them.

> > I'm absolutely positive.  ASoC supports loading the modules in any
> > order.  udev is supposed to load anything autoloadable at boot time,
> > including I2C devices, but that's orthogonal to the order in which
> > things actually get loaded - udev can randomly reorder things if it
> > feels like it.

> Yes, but udev loads snd_soc_tlv320aic3x, not snd-soc-rx51.

That is compltelely orthogonal to what you were saying above about the
ordering of module loading.

The reason the driver is not loaded automatically is that the OMAP
machine drivers have not been converted to platform devices.

More information about the Alsa-devel mailing list