[alsa-devel] HDMI on HDA device=3

Jaroslav Kysela perex at perex.cz
Tue Nov 9 17:40:28 CET 2010

On Tue, 9 Nov 2010, Mohammad Bahathir Hashim wrote:

> On 2010-11-09, David Henningsson <david.henningsson at canonical.com> wrote:
>> I have seen a few HDMIs which share the HDA controller with the onboard
>> sound card, but the codecs are different, e g the onboard one is at
>> address #0 and the HDMI is at address #3 - or even #3, #7, #8 and #9 in
>> some cases.
>> Now, if the user specifies the device string hdmi:x (where x is card
>> name/number), I'd like it to kind of autodetect this and use DEV=3
>> instead of DEV=0, and without breaking the cards where the hdmi is a
>> separate card with a codec at address #0. However, it still seems like
>> the device is at DEV=3 somehow.
>> Now, looking at /usr/share/alsa/cards/HDA-Intel.conf, I notice that
>> there are entries HDA-Intel.pcm.hdmi.0 which sets DEV=3, so it seems
>> like someone already thought of this. However, just using "hdmi:x" does
>> not trigger "DEV=3". I'm still not grepping all of the alsa lisp
>> architecture stuff, so could someone explain to me how the
>> HDA-Intel.pcm.hdmi.0 entry relates to the "hdmi:x" alsa device string?
> I am not sure about Intel HDMI, but, in my case with MacbookPro 6,2
> (15" Mid 2010); the HDMI audio stream via NVIDIA HDMI can only be
> started if I use hw:1,7 (or Mplayer's -ao alsa:device=hw=1.7). No

This should be equal to '-ao alsa:device=hdmi=1.1' (hdmi:1,1 in ALSA 


Jaroslav Kysela <perex at perex.cz>
Linux Kernel Sound Maintainer
ALSA Project, Red Hat, Inc.

More information about the Alsa-devel mailing list