[alsa-devel] SPDIF out with HDA/Conexant 20561?

Jerone Young jerone.young at canonical.com
Wed May 5 17:59:00 CEST 2010

On Wed, 2010-05-05 at 07:29 -0500, pl bossart wrote:
> > Are you using the Thinkpad Docking station with the S/PDIF on the side?
> > The headphone jack on those doesn't have S/PDIF.
> Yes I am using the side coax connector on the docking station.

I know the T61 is properly wired for it. Had a chance to try it in
person. It also had a AD codec as opposed to conexant.

> > I have not been able to verify this so glad your email came.. but it
> > seems like the T400, T500, & W500 do not actually work with it.
> >
> > Did you try under Windows & if so did it work?

This has been the main issue. Can't get a total confirmation that it
even works to begin with for these machines. Also Lenovo has removed the
port from the recent line of docking stations. 

If I can find anything useful .. I'll reply back soon.

I really wanted to remove the SPDIF port being exposed as it shows up on
my X301 .. and X200 (They all have the same codec), but don't use that
docking station. But the use case your trying to do is the only way to
do it and it would only be with the T400/T500 & W500 .. though no where
can I find someone clearly saying they got it to work (even with
> No I don't have Windows on this thing. For now I have no real way to
> tell if the output is properly configured, if the connector works, if
> the cable's bad...
> Cheers
> - Pierre

More information about the Alsa-devel mailing list