[alsa-devel] Some installation questions

Pavel Hofman pavel.hofman at ivitera.com
Mon Feb 1 09:07:09 CET 2010

Klaus Schulz napsal(a):
> Hi there.
> I am still maintaining the (inoffical) Ubuntu Alsa Upgrade Script over at
> http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1046137
> Perhaps somebody can give me a hint on some installation problems I am
> running into:
> 1. Quite some people reporting that /proc/asound/version is still showing
> the "original" revision  after running  the upgrade-script instead of
>    What could be the issue? What is setting /proc/asound/version?
> 2. I also introduced a kind of restore function. What it does is basically
> reinstalling all the required Ubuntu packages from the repo to overwrite the
> (by my script) upgraded files again.
>     a. My first problem was that I was only able to get the original modules
> activated when running the module assistant. ( module-assistant -f -t -q a-i
> alsa-source )
>        Just a re-installation of kernel packages and alsa-packages didn't
> work.
>     b. When redoing the Alsa Upgrade  after the restore (by my script) , I
> still see in /proc/asound the old Alsa version.
>     Looks again a bit like I am having slight problems with the module
> handling


I do not know the actual cause. But some drivers in ubuntu are put to
/lib/modules/kernel_version/ubuntu, the backports package used to put
there alsa drivers too. Installing drivers from git required removing
them from the ubuntu directory, or somehow forcing depmod -a to skip the
directory. I do not remember the details, but you might have a look at that.



More information about the Alsa-devel mailing list