[alsa-devel] poor sound from ALC 850/880 in alsa 1.0.21 and 1.0.23

Colin Kincaid Williams discord at uw.edu
Wed Dec 1 07:40:19 CET 2010

I've tried model 6stack-digout and have no noticable improvment in
sound. An ubuntu live cd yields the same result. The sound is good in
Windows7. My friend says the audio sounds compressed. :(

On Tue, Nov 30, 2010 at 8:46 PM, Colin Kincaid Williams <discord at uw.edu> wrote:
> I selected node 0x0c in  hdaanalyzer and see audio mixer [OxOb] in the
> Connection list, but I cannot select the radio button.
> On Sun, Nov 28, 2010 at 11:40 PM, Raymond Yau
> <superquad.vortex2 at gmail.com> wrote:
>> 2010/11/28 Colin Kincaid Williams <discord at uw.edu>
>>> no, the motherboard has 6 plugs, but no digital outputs on the back.
>>> Furthermore, I muted the CD channel, the line in was already muted,
>>> but I still have crap sound compared to my $20 mp3 player. Something
>>> else is wrong!
>> Take a look at the block diagram of alc880 datasheet
>> does it help when you use hda-analyzer to mute the amp-in value from node
>> 0x0b in 0x0c ?
>> Node 0x0c [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
>>  Control: name="Front Playback Volume", index=0, device=0
>>    ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0
>>  Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
>>  Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
>>  Amp-Out caps: ofs=0x40, nsteps=0x40, stepsize=0x03, mute=0
>>  Amp-Out vals:  [0x33 0x33]
>>  Connection: 2
>>     0x02 0x0b
>> _______________________________________________
>> Alsa-devel mailing list
>> Alsa-devel at alsa-project.org
>> http://mailman.alsa-project.org/mailman/listinfo/alsa-devel

More information about the Alsa-devel mailing list