[alsa-devel] Audio problems with AD1981A (Subsystem: 0e11:00ad)

Simos Xenitellis simos.lists at googlemail.com
Wed Sep 23 13:13:52 CEST 2009

Hi All,
I am helping a user with the following hardware,

(Desktop computer Compaq Evo D510 SFF, with onboard sound card)

lspci -vvc shows:
00:1f.5 0401: 8086:24c5 (rev 01)
        Subsystem: 0e11:00ad
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop-
ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium
>TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 0
        Interrupt: pin B routed to IRQ 17
        Region 0: I/O ports at 2000 [size=256]
        Region 1: I/O ports at 2400 [size=64]
        Region 2: Memory at fc480400 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]
        Region 3: Memory at fc480600 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: [50] Power Management version 2
                Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA
                Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Kernel driver in use: Intel ICH
        Kernel modules: snd-intel8x0

What does not work:
1. Jack sense. Audio plays on onboard speakers (the computer has
in-built speakers) but does not work with headset.
2. Recording. Only a 'Capture' control is shown in the recording tab.
No other controls for recording are available.
When trying to record with gnome-sound-recorder, the application
hangs, which then kills pulseaudio.


More information about the Alsa-devel mailing list