[alsa-devel] Fedora 10 x86_64 alsa problem: Realtek ALC889A Audio Codec(ATI azalia) not detected on alsa

Emmanuel Chanel emmanuelchanel at gmail.com
Sat Mar 14 19:50:10 CET 2009

I wrote this on
I've used the driver of kernel package. And Mr. Jaroslav Kysela replied me that I could try snapshot source. (Thx, Mr. Jaroslav Kysela.
And on #alsa on Freenode, Thingol and gnubien advised me much. Thank you!)
But I couldn't get sound back none of both: stable(alsa-driver-1.0.19) and snapshot (alsa-driver-
My alsa info is on
I use desktop. Its mother board is GA-MA69H-S3H . The soundcard is
onboard. Realtek ALC889A Audio Codec.
# lspci |grep -i "multi\|audio\|040[0-3]"
# Audio device: ATI Technologies Inc SB600 Azalia (Intel HDA)
When I installed stable release of alsa-driver --with-debug=verbose ,
dmesg says
HDA Intel 0000:00:14.2: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ALSA /home/emmanuel/Softwares/alsa-driver-1.0.19/pci/hda/hda_intel.c:2218: chipset global capabilities = 0x4401
ALSA /home/emmanuel/Softwares/alsa-driver-1.0.19/pci/hda/hda_intel.c:786: codec_mask = 0x8
ALSA /home/emmanuel/Softwares/alsa-driver-1.0.19/pci/hda/hda_intel.c:1214: hda_intel: codec #3 probed OK
ALSA /home/emmanuel/Softwares/alsa-driver-1.0.19/pci/hda/../../alsa-kernel/pci/hda/hda_codec.c:788: hda_codec: no AFG or MFG node found
ALSA /home/emmanuel/Softwares/alsa-driver-1.0.19/pci/hda/hda_intel.c:1298: hda-intel: no codecs initialized
HDA Intel 0000:00:14.2: PCI INT A disabled

Emmanuel Chanel <emmanuelchanel at gmail.com>

More information about the Alsa-devel mailing list