[alsa-devel] Laptop speakers nonfunctional, jacks functional

Ludwig Maes ludwig.maes at gmail.com
Fri Jun 26 23:34:27 CEST 2009

---------- Forwarded message ----------
From: Ludwig Maes <ludwig.maes at gmail.com>
Date: 2009/6/26
Subject: Laptop speakers nonfunctional, jacks functional
To: alsa-user at lists.sourceforge.net

Realtek ALC888S (according to preinstalled Realtek HD audio manager on
windows) visible jacks working, builtin laptop speakers and subwoofer
Running Ubuntu 9.04 compiled and installed alsa 1.0.20.


Notice it thinks it is ALC1200. I searched this and found it in
patch_realtek.c, I changed the equality test so we would end up in ALC888
section... result was I got an extra volume control on mixer for BEEP.
previously did not hear beeps when hitting down in terminal. BEEP is in
headphones or line out. still not on speakers. aplay -l listed ALC888 too
but codec#0 still showed ALC1200... I dont know the flow of information
changes in ALSA to change this codec... I undid the equality test change and
now its back to original realtek patch, recompiled reinstalled...

added model=generic, to asound.state, this gave me more controls IIRC..

downloaded codecgraph utility, result:
I dont know how these codecgraphs work, but 4 jacks are right! the internal
speakers appear twice?? how can one rewire these, or enable assuming dotted
is disabled, does every amplifier triangle correspond to a volume control?
is there a direct way to make changes?

dmesg |grep hda:
[   16.172695] hda_codec: Unknown model for ALC883, trying auto-probe from
[   18.037866] ALSA
hda_intel: azx_get_response timeout, switching to polling mode: last

Realtek datasheet for ALC888S, reference design, if helpful:

I am very willing to test proposals...

friendly greetings,

More information about the Alsa-devel mailing list