[alsa-devel] SB X-Fi driver fixes (Re: Testers wanted: New SB X-Fi driver)

Gernot Kohlhaas gernot.kohlhaas at googlemail.com
Mon Jun 8 22:16:01 CEST 2009

Takashi Iwai schrieb:
> Please check alsa-driver/HEAD and alsa-driver/alsa-kernel/HEAD
> to identify which version you are using.  Update to the latest one,
> too.
> Also, don't forget to enable the debug option via --with-debug=full
> to configure script.

alsa-driver-snapshot downloaded today.

dae8eb6334cc973b91a29a973108dcbba4ac24bf Fix ctatc.patch
f89c50e8a567e1e34931dae07d8adc6cbe08e108 Add linux/math64.h compat header
b387a66e3bdf25284ef2f57545d305735e4646e3 Add missing pci/ctxfi/cttimer.c
955ee62b99a82018196b9f668a5ee6606175109e Merge branch 'topic/maya44'
6254b0fa8631a8a2a83fbc3eff36b512d834118d alsa-info.sh: Provide system
manufacturer and product name from DMI
bbfb14518b44c3caba5c5bc351c9ee340a96d867 Add parsing of def_tristate to
93e325ec42cbf842799bfbdf28b17c7f81f8089e Regenerated riptide.patch
5a4737e4e0ef6587e7f6ca84ccdc6f88c54cf18a Add soc/txx9 build stub
bf12e88a905bfd49206eb2519a5519564e9a2b94 ctxfi - Fix build with older kernel
dfec670bc3bd3351b61dcd40b4c2ced4f95b91d8 ctxfi - Add new PCI ids to

299c425e12d437bd413aa45381cf035bbc67e545 Merge branch 'topic/ctxfi'
09521d2e3edd0bf02b66e5b8c13f1559f2d6958a ALSA: ctxfi - Fix wrong model
id for UAA
549d272ac7d0d98c1fb3419108befb05f88605d7 Merge branch 'topic/ctxfi'
9470195a9cd13e6d90221b8b5d897e9232da8d28 ALSA: ctxfi - Clean up probe
ec46e1d31cb6ff5bac6333c06b6b79c941368cb4 Merge branch 'topic/hda'
f03ecf50534a81b06544c58a713076d59d54baf9 ALSA: hda - Fix the previous
tagra-8ch patch
3885e40ccf9629f1cda4aac23f3d6c9c82fb875e Merge branch 'topic/hda'
64a8be74357477558183b43156c5536b642de134 ALSA: hda - Add 7.1 support for
318192e14f80bb883dfd06eb9ea8aa22e7353dd3 Merge branch
c00701101b82f2bc61dfc259748ec6e5288af6a9 ALSA: pcm - A helper function
to compose PCM stream name for debug prints

The crash happened with alsa-driver-unstable-snapshot from 2009-06-07
and with alsa-driver-snapshot from 2009-06-08.

Still no usable output. Only dmesg gives me two more lines when loading
the module:
ALSA /usr/src/alsa-driver/pci/ctxfi/ctatc.c:1248: ctxfi: chip 20K1 model
Unknown (1102:002c) is found
SB-XFi 0000:05:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ctxfi: Use xfi-native timer

With debug=full, the sound gets distorted every 1/3 second.

The crash only happens in xmms and audacious, when my upmix-device is
used (there I use a low pass filter via ladspa). When I use the default
device, it just plays fine (but only plain stereo without subwoofer ;) ).
I'll try to disable the low pass filter to see, if it works better.


Key ID: 0x4C0B2250
Key: http://home.arcor.de/mr_maniac/ANDERES/public.gpg

More information about the Alsa-devel mailing list