[alsa-devel] gusclassic alsa configuration

Takashi Iwai tiwai at suse.de
Thu Jan 22 11:57:59 CET 2009

At Wed, 21 Jan 2009 23:50:37 +0200,
Ville Syrjälä wrote:
> On Wed, Jan 21, 2009 at 10:35:07PM +0100, Krzysztof Helt wrote:
> > Hi,
> > 
> > I have given another go to fix Gravis Ultrasound configuration for ALSA 
> > and I have found a working configuration. The Gravis Classic card uses
> > non-mmap and non-interleaved sound format so aplay fails with standard
> > configuration. Even worse, no default pcm device is defined so someone
> > who wants just install Linux on old computer won't get any sound.
> > 
> > I have modified the GUS.conf from the /usr/share/alsa/cards and the
> > GUS card now works with alsa and oss. My changes to the GUS.conf
> > are below (as a diff).
> > 
> > Does anybody know how to upload MIDI instruments into the GUS card
> > under ALSA? (like with awesfx for SB AWE)
> I think some of the related code was never brought over from the ultra
> sound project driver. MIDI emulation is at least missing. There was/is
> some support for loading at least simple instruments (eg. mod samples).
> I was trying to get mikmod to work with ALSA sequencer + GUS PNP at some
> point. I managed to get decent playback but I never got the timing
> related stuff working correctly. That was many years ago though. At the
> moment all of my GUS cards are gathering dust on the shelf but if you're
> going to hack around with this stuff I can at least volunteer as a tester.

The instrument layer was obsoleted, so you'll need to implement the
sample uploader in a different way, e.g. via hwdep.


More information about the Alsa-devel mailing list