[alsa-devel] Backported sbxfi driver (UNTESTED!)

Xarteras xarteras at nostalgicnetworxx.org
Fri Oct 17 11:50:27 CEST 2008

Takashi Iwai wrote:
> At Fri, 17 Oct 2008 09:00:30 +0000,
> Xarteras wrote:
>> Takashi Iwai wrote:
>>> At Fri, 17 Oct 2008 10:26:27 +0400,
>>> The Source wrote:
>>>> Takashi Iwai пишет:
>>>>> At Thu, 16 Oct 2008 22:18:07 +0400,
>>>>> The Source wrote:
>>>>>>>> Ok. OpenAL with alsa also seem to cause problems.
>>>>>>> In both cases, check the period_size and buffer_size values (shown in
>>>>>>> the kernel message, or /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params).
>>>>>>> And, try to aplay with these parameters, whether you get the similar
>>>>>>> problem.
>>>>>>> 	% aplay -v --period-size=xxx --buffer-size=yyy foo.wav
>>>>>>> Takashi
>>>>>> I'm sorry, but any attemp to play file with ossplay results in complete 
>>>>>> system hang with error:
>>>>>> unable to handle NULL ponter dereference at address 
>>>>>> 0000000000000008.....(hang, no more output).
>>>>>> I tried many wav formats. So I can't get error log or period and buffer 
>>>>>> sizes, sorry.
>>>>> Can anyone confirm to reproduce Oops with OSS apps (ossplay)?
>>>>> I'm wondering whether this has anything to do with the capture.
>>>>> Can you record the sound, and change the capture mixer element properly?
>>>>> thanks,
>>>>> Takashi
>>>> Err, I'm not sure I understand. Could you please explain step-by-step?
>>> Just run arecord to record something.  And, change the recording
>>> source via mixer.
>>> So far, I got little report about recording, and I'm not sure whether
>>> it works at all.
>> I just tested ossplay and arecord.
>> For me both result in a spontanous crash back to BIOS without leaving 
>> any traces in the log files.
>> Everything else works fine so far.
> OK, then the problem is consistent.
> It's a bit tough to check without a proper log.
> How about running with strace?  What is the last syscall before the
> dead end?

I just noticed I still had a dsnoop/dmix set up and renamed asound.conf 
for retesting.
Now at least arecord doesn't crash the system anymore, but it only 
returns silence (Despite a mic being connected).

ossplay still crashes though and strace isn't of much use.
Running ossplay causes a sys reset so fast the strace output cannot even 
be flushed to disk anymore, neverless be up long enough to read it on 
the screen.

Jan Wolf

More information about the Alsa-devel mailing list