[alsa-devel] ALSA initialization still seems to be too late?

Adrian Bunk bunk at stusta.de
Fri Mar 23 21:36:27 CET 2007

The commit below from 2005 (sic) seems to be an example that workarounds 
often have quite a long lifetime.

Can we get this sorted out properly for 2.6.22?


commit c7ac6b42ffba28c350cbcd48268f46689f6eb1cc
Author: Linus Torvalds <torvalds at g5.osdl.org>
Date:   Wed Dec 21 14:52:32 2005 -0800

    Initialize drivers/media/video/saa7134 late
    When compiled-in, make sure the sound system has initialized
    before these drivers do.
    Reported by Adrian Bunk <bunk at stusta.de>
    (The right fix would be to make the sound core use "subsys_initcall()"
    and thus initialize before all normal drivers, but this is the quick
    and limited safe fix for 2.6.15).
    Signed-off-by: Linus Torvalds <torvalds at osdl.org>

diff --git a/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.c b/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.c
index 953d5fe..6752dd1 100644
--- a/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.c
+++ b/drivers/media/video/saa7134/saa7134-alsa.c
@@ -1028,7 +1028,8 @@ static void saa7134_alsa_exit(void)
+/* We initialize this late, to make sure the sound system is up and running */
 MODULE_AUTHOR("Ricardo Cerqueira");
diff --git a/drivers/media/video/saa7134/saa7134-oss.c b/drivers/media/video/saa7134/saa7134-oss.c
index 513a699..c450d57 100644
--- a/drivers/media/video/saa7134/saa7134-oss.c
+++ b/drivers/media/video/saa7134/saa7134-oss.c
@@ -1002,7 +1002,8 @@ static void saa7134_oss_exit(void)
+/* We initialize this late, to make sure the sound system is up and running */
 MODULE_AUTHOR("Gerd Knorr <kraxel at bytesex.org> [SuSE Labs]");

More information about the Alsa-devel mailing list