[alsa-devel] Problem with ncurses and alsamixer (cannot open terminal: vt100 or xterm)

David Topper topper at virginia.edu
Sat Jun 2 22:34:12 CEST 2007

I finally managed to get the alsa-1.0.4 utils to compile on an ARM based 
SBC.  When I launch alsamixer, however, I get an error:

Error opening terminal:  xterm

When I ssh into the board.  Or:

Error opening terminal:  vt100

When connected via serial cable.

I suspect this has something to do with the linking (or lack thereof) of 
alsamixer for ncurses.  The ncurrses library, by the way, I cross 
compiled with the following command:

./configure --host=arm-linux --prefix=/home/topper/ts-packages/ 

But for the alsa utils, I simple ran ./configure, and the script 
detected the ncurses library, ran through and compiled.  Yet, something 
seems amuck because:

root at ts7000:root# ldd /bin/alsamixer
        libasound.so.2 => /lib/libasound.so.2 (0x2aac8000)
        libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x2ab6f000)
        libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x2abe9000)
        libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x2abf3000)
        libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x2ac4b000)
        /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x2aaab000)

Whereas on my Linux Intel laptop:

awn:~$ ldd /usr/bin/alsamixer
        libncurses.so.5 => /lib/libncurses.so.5 (0x4002c000)
        libasound.so.2 => /usr/lib/libasound.so.2 (0x40069000)
        libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x4010d000)
        libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x40130000)
        libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x40133000)
        libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x40184000)
        /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x40000000)

So I have two questions:

1.  How might ensure proper linking of the ncurses library.
2.  Is there another way to tell alsa to activate various cards, set 
volume, etc.. so I can test to see if the alsa driver is even working on 
this board.


Dave Topper

Technical Director - Virginia Center for Computer Music

More information about the Alsa-devel mailing list